Na co se zaměřit při snídani? Výsledky průzkumů stravovacích zvyklostí české populace ukazují, že snídaně není běžnou součástí naší životosprávy. I v případě, že si na snídani uděláme čas, často nesnídáme tak, aby nám dodala dostatek té správné energie pro naše dopolední aktivity. Na co bychom měli, podle odborníků, dbát?
Na co se tedy zaměřit při snídani?
Vše si důkladně popíšeme v tomto článku.
Pravidelně a v klidu snídat
Pravidelná snídaně má své výhody – vede k vyváženému stravovacímu režimu. Díky rozvržení příjmu energie v průběhu celého dne je organizmus zvyklý na pravidelné dávky jídla/energie a nemá potřebu si vytvářet zásoby v podobě podkožního tuku. Navíc při následujících jídlech (obědu a večeři) sníme díky snídani menší porce jídla. Pokud snídáme, snižuje se počet přejídání způsobeného velkým hladem, což působí pozitivně na naši váhu. Když už se rozhodneme jít správným směrem a snídat, je důležité jíst v klidu. Rychlým jídlem sice možná stihneme o málo víc, ale snáze dochází k přejedení (než si žaludek jídla stačí všimnout a upozornit nás, že dávka jídla stačí, jsme schopni sníst daleko více jídla, než když se na jídlo soustředíme). Rychlé jídlo nebo jídlo ve spěchu s sebou přináší také trávicí obtíže.
TIP: Už jste zkusili zdravé snídaně od Iswari?
Hlídat hladinu cholesterolu
Zvýšená hladina cholesterolu v krvi je jedním z hlavních rizikových faktorů srdečně cévních onemocnění, proto je důležité nechávat si ji v dospělosti pravidelně ve dvouletých intervalech měřit u svého praktického lékaře. Průzkumy ukazují, že zvýšená hladina cholesterolu je problémem více než tří čtvrtin obyvatel ČR. Přitom hladinu cholesterolu lze ovlivnit úpravou stravovacích zvyklostí a začít můžeme právě snídaní. Do stravy je v případě zvýšené hladiny cholesterolu vhodné zařadit rostlinný tuk obohacený rostlinnými steroly, který jeho hladinu při pravidelné konzumaci 2 g denně výrazně snižuje. Rostlinné steroly jsou látky přírodního původu, které jsou v malém množství obsaženy také v rostlinných olejích, obilovinách a zelenině.
Preferovat rostlinné tuky před živočišnými
Snídaně je samozřejmě pouze jedním z denních jídel, ale i přesto byste se měli při snídani držet zásad zdravé výživy. Mezi ně patří omezení spotřeby uzenin (salámy, párky), paštik, tavených sýrů a nadbytku živočišných tuků. Denní spotřeba tuků by měla být ze 2/3 pokryta kvalitními rostlinnými oleji a tuky, pouze z 1/3 tuky živočišnými. Mezi ty však nepatří pouze máslo, sádlo, slanina, šlehačka a výrobky z nich, ale také potraviny výše uvedené. V případě zvýšené hladiny cholesterolu by měla být dávka tuků hrazena pouze z rostlinných zdrojů.
Preferovat celozrnný chléb a pečivo před bílým
Celozrnné pečivo je pro zdraví mnohem vhodnější než pečivo bílé. Energetická hodnota je téměř totožná, ale celozrnné pečivo obsahuje více vitaminů, minerálních látek a vlákniny, která má na naše zdraví velmi příznivý vliv. Celozrnné pečivo nás také zasytí na delší dobu než pečivo bílé (Pozor! v případě dětí tato zásada neplatí. Více o dětském jídelníčku se dozvíte v sekci Tuky v dětském jídelníčku).
Více ovoce a zeleniny
Češi příliš nevnímají ovoce a zeleninu jako důležitou a pravidelnou součást jídelníčku. Přitom bychom měli snít denně alespoň 500 g ovoce a zeleniny, nejlépe v pěti porcích. Porce však neznamená plátek okurky či rajčete na namazaný chléb, ale např. 1 jablko, 1 banán, 1 větší rajče, 125 ml 100% ovocné šťávy apod. Kousek ovoce či zeleniny by měl zpestřit také snídani.
Více tekutin
Při snídani se zaměřte také na tekutiny, často se na ně zapomíná, zvláště pokud nemáme pocit žízně. Pitný režim je ale nezbytný pro správné fungování našeho metabolizmu. Je důležité připomenout, že káva je sice nápoj, ale působí močopudně a organizmus odvodňuje. Vždy je vhodné ji doplnit další tekutinou, nejlépe vodou. Navíc káva na lačný žaludek může působit trávící obtíže.
Nezapomínejte na pestrou vyváženou stravu a zdravý životní styl.