Z čeho se skládají tuky? Tuky jsou složené z glycerolu a mastných kyselin. Právě jednotlivé typy mastných kyselin určují vliv tuků na naše zdraví.
Z čeho se tedy skládají tuky?
Nasycené mastné kyseliny – SAFA (saturated fatty acids)
Převažují v tucích živočišného původu. Tento typ mastných kyselin zvyšuje hladinu cholesterolu v krvi, a tím i riziko vzniku srdečně-cévních onemocnění. Přestože je naše tělo potřebuje, měli bychom jich konzumovat co nejméně.
Mononenasycené mastné kyseliny – MUFA (monounsaturated fatty acids)
Velký podíl těchto kyselin je v rostlinných olejích. V působení na hladinu cholesterolu jsou spíše neutrální, pro naše zdraví jsou však důležité. Pozitivní vliv byl doložen hlavně v případech, kdy nahradily ve stravě nasycené mastné kyseliny (obsažené v živočišných tucích).
Vícenenasycené mastné kyseliny – PUFA (polyunsaturated fatty acids)
Nejvíce jsou obsaženy v tucích rostlinného původu a v rybím tuku. Pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi a snižovat riziko vzniku krevních sraženin. Mají významnou úlohu v prevenci srdečně-cévních onemocnění.
Tělo si některé polynenasycené mastné kyseliny samo vytvořit neumí, proto je musíme přijímat stravou. Do této skupiny vícenenasycených mastných kyselin patří omega 6 a omega 3 kyseliny, které jsou pro naše zdraví velmi důležité. Některé z těchto kyselin patří do skupiny esenciálních, tedy takových, které si náš organizmus nedokáže vytvořit sám a musíme je tedy dodávat stravou. O vícenenasycených mastných kyselinách omega 6 je již řadu let známo, že pomáhají snižovat hladinu celkového i LDL cholesterolu. V popředí zájmu odborníků jsou zejména omega 3 mastné kyseliny, u nichž byl prokázán příznivý vliv na náš srdečně-cévní systém tím, že pomáhají snižovat riziko náhlých srdečních příhod. Proto bychom měli dbát na to, abychom jich měli ve stravě dostatek. Tyto omega 3 mastné kyseliny najdeme zejména v rybím tuku (má jiné složení než ostatní živočišné tuky a převažují v něm prospěšné nenasycené mastné kyseliny), v rostlinných olejích, ořechách, v listové zelenině a rostlinných tucích, kde je množství omega 3 kyselin během výroby navyšováno tak, aby byly pro organizmus přínosnější.
Trans mastné kyseliny – TFA (trans fatty acids)
Podílejí se na zvýšení hladiny cholesterolu v krvi a mají negativní vliv na náš srdečně-cévní systém. Vznikaly při starších technologických postupech výroby tuků, tzv. ztužováním (hydrogenací). Tato technologie se používala k přípravě tzv. tukové násady. Tuková násady, tedy směs tuků, z nichž byl následně vyroben finální výrobek (rostlinný tuk neboli margarín), přitom tvořila pouze jednu ze surovin používaných při výrobě rostlinných tuků. V současné době je k výrobě margarínů používán nový výrobní postup, tzv. interesterifikace, která vzniku trans mastných kyselin zabraňuje.
V současné době jsou trans mastné kyseliny přítomny v menším množství v mléčném tuku. Největším zdrojem těchto kyselin jsou tedy v dnešní době některé druhy sladkého pečiva a zákusků (kam jsou stále ještě ztužené tuky přidávané), některé pokrmy rychlého občerstvení a živočišné tuky.
Už tedy víte, z čeho se skládají tuky, teď se už jen řídit doporučeními.