Spousta z nás, kdo milujeme víno, si klade otázku, jestli je možné si udržovat zdravý životní styl a zároveň se nevzdat tohoto vynikajícího moku. I tohle váhání je často důvodem, proč se zdravějšího života zdráháme. A to je věčná škoda!

Zdravé nákupy

Když procházíme uličky v prodejnách Penny Market nebo Billa, snažíme se do košíku doručit hlavně zdravější varianty pokrmů a surovin. To je v pořádku. Patří ale i víno mezi celozrnný chléb, ovesné vločky, oříšky, ovoce a zeleninu, ryby, sýry či jogurty?

Možná se budete divit, ale patří. Proč? Protože když ho konzumujeme s rozumem, dokáže snížit riziko mnoha civilizačních chorob. A to je přece to, k čemu má vést i zdravé stravování a životní styl! Cíl shodný, takže ano, i víno patří ke zdraví. Umí totiž pomoci v těchto oblastech:

Srdce a cévy

Když se podíváte do odborných příruček souvisejících s vínem, lidským organismem a nemocemi, najdete informace o tom, že víno obsahuje velmi důležité fenoly. Ve skupině fenolů pak najdeme takzvané flavonoidy, což jsou silné antioxidanty. A jak víme, antioxidanty dokáží nejen zpomalovat stárnutí, ale také bránit srážení krve do trombů nebo bránit kornatění cév tím, že posilují odbourávání cholesterolu.

Podobně blahodárné působení flavonoidů lze pozorovat i na srdci, kde účinně brání vzniku infarktu. A to dokonce i u lidí, kteří mají už jeden infarkt za sebou. Pokud po prvním infarktu začnou pít malé množství vína téměř každý den, sníží podle studií francouzských vědců riziko vzniku dalšího infarktu dokonce až o 50 procent.

Žaludek a střeva

Ve víně jsou obsaženy třísloviny, které jsou ve své podstatě hořké. Díky tomu povzbuzují trávení, dokonce napravují poškození sliznice trávicího traktu. A také mají antibakteriální vliv. Mimo to zlepšují bakteriální fermentaci ve střevech, takže umožňují lepší vstřebávání vitamínů do těla. Navíc víno zvyšuje tvorbu trávicích enzymů, které pak účinněji štěpí z potravy přijaté bílkoviny.

Účinky červeného vína ocení i lidé, kteří mají citlivá střeva a často trpí střevními infekcemi, které jsou spojeny s průjmy a dalšími nepříjemnostmi. Červené víno totiž dokáže snížit destruktivní účinek bakterií salmonely a jí podobných kmenů.

Plíce

I plíce jsou orgánem, kterému můžeme konzumací vína pomoci. Pomáhá totiž chránit plicní tkáň. Látka resveratrol snižuje množství škodlivých látek přirozeně se vyskytujících v plicích. Plíce totiž bývají často napadány látkami, které způsobují rozedmu plic nebo chronickou bronchitidu, případně zápal plic. Spouštěčem těchto chorob je interleukin 8. A právě víno dokáže brzdit tvorbu interleukinu 8, čímž snižuje pravděpodobnost vzniku těchto chorob.

Nervy

Výše zmíněný resveratrol umí působit nejen v plicích, ale i v mozku a celé nervové soustavě. Dokáže totiž do jisté míry regenerovat nervová poškození. A tím zabraňuje vzniku nervových chorob. A to včetně demence a Alzheimerovy choroby.

V mozku pak pozitivně účinkují i flavonoidy, které brání volným radikálům, aby napadaly mozek a nervovou soustavu. Lidé na 55 let jsou útoky volných radikálů ohroženi více než mladší populace, protože tělo už si tolik vlastních antioxidantů nevyrobí. Studie prokázaly, že starší lidé, kteří pravidelně konzumují malé množství vína, jsou na tom s mozkem a nervovou soustavou mnohem lépe, než jejich vrstevníci, kterým konzumace vína chybí.

Plodnost

V Dánsku probíhala studie mezi mladými ženami, které se pokoušely otěhotnět. A skupina těch, které téměř denně konzumovaly jedno až dvě deci vína, otěhotněla o třicet procent častěji než skupina žen, které víno pravidelně nekonzumovaly. Čím to je? Zejména schopností vína zabránit infekčním onemocněním způsobujícím sterilitu.

Hubnutí

Rozumná konzumace vína pomáhá v hubnutí. Kalorie z vína se totiž neukládají do tuků, ale mají tendenci se okamžitě spalovat. Navíc víno obsahuje nižší množství kalorií než destiláty nebo pivo. Navíc usnadňuje trávení tuků a vitamínů, které jsou v tucích rozpustné. Víno také dokáže dobře doplnit energii, která chybí tělu v prvních dnech po snížení obvyklého energetického příjmu. A to zabrání takzvanému vlčímu hladu, který často trápí většinu z nás, co chceme hubnout.

Imunita

Víno má jednak mírný antivirotické a antibakteriální účinek, kterým pomáhá tělu v obraně proti útokům bakterií i virů. Jednak ale dokáže i nabudit imunitní systém k tomu, aby se bránil lépe sám. A to díky tříslovinám. Zatímco jiné alkoholické nápoje imunitní systém blokují, u vína je tomu zcela opačně. I díky tomu víno celkem dobře funguje jako prevence chřipkových onemocnění.

Stárnutí

Zejména antioxidanty, tedy flavonoidy obsažené ve víně umějí zpomalit proces stárnutí organismu. A to nejen po stránce vizuální, ale i jeho celkové funkčnosti. Zejména resveratrol totiž ve výzkumech prokázal zásadní vliv na zpomalení změny DNA způsobené stárnutím. Výzkumy probíhaly na kvasinkách, hmyzu a myších. V současnosti se výsledky ověřují i u lidí.

Co ještě dokáže víno pozitivně ovlivnit?

Třeba mládí našeho zraku, pleti a kůže. Umí pomoci s prevencí dědičné cukrovky. Bojem s volnými radikály snižuje riziko vzniku rakovinného bujení. A také umí zmírnit průběh onemocnění křečovými žílami, případně jeho vzniku preventivně bránit, pokud onemocnění vzniká až v dospělosti, kdy už je možné víno konzumovat.

Rozumná konzumace vína prostě má spousty pozitivních vlivů nejen na zdraví, ale i na psychickou kondici. A tak je dobré si nabídku vína pravidelně procházet. Akční leták Penny nebo třeba Billa leták nabídnou kvalitní lahvová vína a za dobré ceny. Při správném skladování vám vydrží doma i dlouhodobě, bz ztráty kvality a kýžených vlastností.

Categories: Zajímavosti

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *