Rostlinný tuk versus máslo – rostlinné a živočišné tuky jsou spolu s bílkovinami a sacharidy pro organizmus nepostradatelné živiny. V našem jídelníčku by měly tvořit 30 – 35 % z celkové denní přijaté energie. ALE POZOR! Důležité je nejen množství, ale také kvalitní složení. Zatímco 1/3 mají tvořit tuky živočišné, 2/3 tuků by měly být rostlinného původu.
Proč jsou rostlinné tuky pro vaši rodinu nejlepší?
-
Obsahují životně důležité esenciální mastné kyseliny, které si organizmus nedokáže vytvořit a musíme je proto dodávat stravou.
-
Dodávají tělu důležité vitaminy např. A, D a E.
- Na rozdíl od živočišných tuků obsahují tuky rostlinné málo nezdravých nasycených kyselin a naopak hodně nenasycených kyselin, které podporují snižování cholesterolu.
- Rostlinné tuky neobsahují cholesterol.
Esenciální mastné kyseliny | Vitamin A | Vitamin D | Vitamin E | ||
---|---|---|---|---|---|
Olej | ano | ne | ne | ano | |
Máslo | ne | ano | ano | ne | |
Rostlinný tuk | ano | ano | ano | ano |
Rostlinný tuk v těle a jeho úloha
Díky těmto důležitým látkám – esenciálním kyselinám a vitaminům – je rostlinný tuk zdravý pro celou vaši rodinu:
- Dodává tělu energii a sílu
- Pomáhá zajišťovat zdravý vývoj organizmu
- Jídelníček s rostlinným tukem je zdravější
Více o rostlinný tucích v tomto článku.