Kočičí dráp je pro mnoho lidí synonymem rostliny účinné na všechny choroby. O co vlastně jde a jak vypadá? Vilkakora roste především v okolí Amazonky, kde na ni můžete narazit jako na liánovitou rostlinu. Kůra z ní je léčivá a zajímavé je, že domorodci zvládnou rozlišit až 3 druhy této rostliny poté, co naříznou kůru. Každý z těchto druhů má jiný obsah účinných látek a také rozsah působení.
Účinné látky ve vilkakoře
Vilkakora obsahuje velké množství alkaloidů, které mají vliv na krevní tlak, posílení imunity, ale také vykazují zklidňující účinky. Další složky vykazují silné antioxidační účinky. Konkrétně jde o pentacyklické oxindolové alkaloidy, které podporují vývoj fagocytů a tlumí slučování krevních destiček. Podle nejnovějších předpokladů má tato látka silné protizánětlivé účinky. Kromě těchto složek jsou ve vilkakoře obsaženy také flavonoidy, polyfenoly, katechininy, taniny a hlenové látky. Všechny tyto látky vykazují pozitivní vliv na čištění trávicí soustavy a také na snížení zánětlivosti sliznice žaludku a střev. S vilkakorou můžete podpořit svoji kondici také v případě, že trpíte vředy žaludečními nebo dvanácterníkovými.
Vilkakora a tradiční medicína
Podle tradiční medicíny byla kůra vilkakory využívána již jihoamerickými domorodci před více než 2 000 lety. V souladu s jejich učením se nálev z kočičího drápu používal k předcházení alergickým reakcím, ale také pří zánětech a menstruačních bolestí. Amazonští domorodci si od vilkakory slibovali prodloužení života a ochranu před nejrůznějšími chorobami a bolestmi.
Imunistimulace v podání vilkakory
Vilkakora je známa také pro svoje pozitivní působení na imunitu. Mohou za to pravděpodobně právě alkaloidy, které podporují fagocytózu. To je děj v lidském organismu, v rámci něhož ničí bílé krvinky bakterie a viry útočící na lidské tělo. Posílení imunity v podání vilkakory je postupné, zato trvalé. Využít jejích blahodárných účinků můžete kdykoliv během roku, ideální je to však na jaře, kdy se příroda probouzí a lidské tělo je ještě plné škodlivých látek z hutných potravin, které se obvykle konzumují v zimě. Výsledkem konzumace vilkakory pak není pouze lepší imunita, ale také čistý detoxikovaný organismus, na který si jarní únava nepřijde.