Pořádných pár zákusků v cukrárně, mléčná čokoláda plná oříšků nebo šlehačka na odpolední kávě… To jsou přesně ty druhy čokolády, která vám nikdy zhubnout nepomůže. Hubnutí pomocí čokolády ale fata morgánou není. Tmavá čokoláda bohatá na antioxidanty je dobrou mlsací volbou.

Vyřadit čokoládu zcela? Tragédie pro 50% z nás

Pouštíme-li se do boje s kily, málokdy se chceme vzdát slaďoučké čokolády. Mnozí lidé, kteří hubnou, považují její úplné vyřazení z jídelníčku za velmi stresující situaci, která jim hubnutí vlastně znesnadňuje. Cukr obsažený např. v ovoci totiž nedokáže pravou „mlsnou“ náladu zahnat, čokoláda je navíc návyková. Skokové odepření čokolády při začátku hubnutí, zvlášť bylo-li tělo na přísun cukrů dennodenně navyknuté, může vést až k psychickým obtížím. Polovina lidí z průzkumů pořádaných po celém světě uvádí, že bez čokolády si svůj život dokáže jen stěží představit. Tuto nenápadnou chutnou drogu si v malém množství ale nemusíte upírat ani v momentě, kdy chcete radikálněji zhubnout

V USA už prodávají čokoládu na hubnutí

Hořká čokoláda by podle výživových poradců a specialistů na alternativní medicínu měla v jídelníčku dietářů stále zastávat zásadní roli. Právě tmavá a hořká čokoláda obsahuje nejvyšší procento zpracovaných kakaových bobů, které do těla uvolňují prospěšné antioxidanty. Ty podle průzkumů prokazatelně potlačují chuť k jídlu – obsaženy jsou i jablkách, čaji nebo v červeném vínu.

Vysoce kvalitní hořké a tmavé čokolády s vysokým procentem kakaových bobů mají podle kosmetických expertů dokonce působit proti stárnutí pleti a příznivě působí i na krevní řečiště. Na americký trh se nyní dostala speciální tmavá „hubnoucí čokoláda“ – The Doctor’s Chocolate. Každá tabulka má jen 20 kalorií a klasický cukr je v ní nahrazen Xylotolem, který na organismus působí mnohonásobně příznivěji než jiná chemická sladila. Neobsahuje žádné konzervační látky ani barviva – 20 tabulek na posezení se jí ale sníst nesmí.