Jedná se o luštěninu. Semena se získávají z lusků. Pochází z Číny. Nyní se pěstuje především v Jižní Americe, USA, Číně a Indii. Sója má vysoký obsah proteinů. Vyrábí se z ní například Tofu. Sojový protein se používá v mnoha potravinách jako aditivum.
Postup klíčení:
Sóju propláchneme v sítku pod studenou vodou. Sóju doporučuji namáčet minimálně 10 hodin. K namáčení bude stačit obyčejná sklenice, do které nasypeme propláchnutou sóju a zalijeme studenou vodou. Po namáčení propláchneme a rozprostřeme na klíčící misku nebo do upravené PET láhve. Proplachujeme minimálně dvakrát denně. Sója vytváří při klíčení povlak, který je nutné oplachovat. Je tedy opravdu důležité dodržovat proplachování, aby nedošlo k tvrobě plísně či hniloby klíčků.
Chuť klíčků:
Klíčky sóji mají mírně oříškovou chuť i strukturu. Mají tvrdší strukturu. Přirovnal bych je k něčemu mezi vlašskými ořechy a hrachem. Jíst klíčky můžete po dvou dnech klíčení.
Obsah živin, vitamínů a minerálů ve 100g naklíčené sóji:
- Kalorie: 122 kcal
- Tuk: 7 gramů
- Bílkoviny: 13 gramů
- Sacharidy: 10 gramů
- z toho vláknina: 1 gram
- Vitamín C, železo, vápník