Fazole Mungo je malá zelená fazolka (velikost zhruba 5 mm), která se velmi dobře hodí ke klíčení. Pochází z Indie, ale pěstuje se také v Číně a Thajsku. Získává se z lusků rostliny vigna zlatá.
Postup klíčení:
Fazolky propláchneme v sítku pod studenou vodou. Pak je namočíme ve vodě na 4-8 hodin. K tomu bude stačit obyčejná sklenice, do které mungo nasypeme a zalijeme studenou vodou. Poté rozprostřeme na klíčící misku.
Chuť klíčků:
Klíčky můžete jíst již po jednom dni klíčení. V této fázi jsou nejsladší a chutnají jako mladý hrášek s jemně nahořklou příchutí. Hořkost dodává klíčku zelená slupka fazolky. Pokud ji odstraníte, bude chuť klíčku jemnější. Po dvou dnech a déle jsou klíčky již více nahořklé a dřevnatější.
Obsah živin, vitamínů a minerálů ve 100g naklíčené fazole mungo:
- Kalorie: 30 kcal
- Tuk: 0 gramů
- Bílkoviny: 3 gramy
- Sacharidy: 6 gramů
- z toho vláknina: 2 gramy
- Vitamín C, železo, vápník