Cizrna je také známá pod názvem římský hrách. Jedná se o luštěninu s názvem cizrna beraní. Konzumují se semena, která se na rostlině objevují v lusku. V jednom lusku je potom jedno až desítka semen. V dnešní době se pěstuje především v Arabských státech a Indii. Cizrna je hojně používána v arabské kuchyni. Dělá se z ní například pomazánka Humus.

Postup klíčení:

Cizrnu propláchneme v sítku pod studenou vodou. Cizrnu je nutno namáčet déle než například fazolky mungo. Doporučuji namáčet tak 12 hodin. K namáčení bude stačit obyčejná sklenice, do které nasypeme propláchnutou cizrnu a zalijeme studenou vodou. Po namáčení propláchneme a rozprostřeme na klíčící misku nebo do upravené PET láhve.

cizrna

Cizrna namáčení

Chuť klíčků:

Naklíčenou cizrnu můžete jíst po jednom dni klíčení, kdy jsou klíčky ještě velmi malé. Po dvou až čtyřech dnech klíčení pak již máte delší klíčky. Cizrna má hrubější strukturu a chutná jako přezrálejší hrách.

Cizrna naklíčená

Klíčení cizrny

Obsah živin, vitamínů a minerálů ve 100g naklíčené cizrny:

  • Kalorie: 165 kcal
  • Tuk: 4 gramy
  • Bílkoviny: 10 gramů
  • Sacharidy: 24 gramů
  • z toho vláknina: 3 gramy
  • Vitamín C, železo
Categories: Bylinky

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *