Cizrna je také známá pod názvem římský hrách. Jedná se o luštěninu s názvem cizrna beraní. Konzumují se semena, která se na rostlině objevují v lusku. V jednom lusku je potom jedno až desítka semen. V dnešní době se pěstuje především v Arabských státech a Indii. Cizrna je hojně používána v arabské kuchyni. Dělá se z ní například pomazánka Humus.
Postup klíčení:
Cizrnu propláchneme v sítku pod studenou vodou. Cizrnu je nutno namáčet déle než například fazolky mungo. Doporučuji namáčet tak 12 hodin. K namáčení bude stačit obyčejná sklenice, do které nasypeme propláchnutou cizrnu a zalijeme studenou vodou. Po namáčení propláchneme a rozprostřeme na klíčící misku nebo do upravené PET láhve.
Chuť klíčků:
Naklíčenou cizrnu můžete jíst po jednom dni klíčení, kdy jsou klíčky ještě velmi malé. Po dvou až čtyřech dnech klíčení pak již máte delší klíčky. Cizrna má hrubější strukturu a chutná jako přezrálejší hrách.
Obsah živin, vitamínů a minerálů ve 100g naklíčené cizrny:
- Kalorie: 165 kcal
- Tuk: 4 gramy
- Bílkoviny: 10 gramů
- Sacharidy: 24 gramů
- z toho vláknina: 3 gramy
- Vitamín C, železo