Na to já vždycky říkám, že většina z nás ví, jak se správně stravovat, co jíst a také přece sami poznáme, kdy se přejídáme a kdy jsme snědli něco, co jsme jíst neměli. Problém bude asi spíš v naší vůli, kterou při pohledu na různé lákavé pochoutky prostě potřebujeme mít pevnou.

Zapomeňte na všechny možné diety a hladovění, které dnes můžeme najít na internetu. Diety většinou vznikly jako nouzové opatření pro nemocné jedince, které lékaři museli připravit na operaci a potřebovali, aby rychle zhubli. Při většině těchto diet navíc zhubnete spíše vodu a svaly. Kila sice dočasně shodit tímto způsobem můžete, ale na tukové složce se to vůbec projevit nemusí. A pak na závěr přijde ten proslulý Jo-jo efekt. Takhle byste se mohli dietami a hladověním trápit donekonečna a navíc by mohlo dojít i ke snížení bazálního metabolismu, které je samozřejmě nežádoucí. Tzn. že by metabolismus nastoupil do jakéhosi „nouzového“ režimu a pro svůj nejzákladnější provoz by začal využívat méně energie, a to přece nechceme. To by se pak mohlo stát, že ztloustneme jenom při pohledu na obyčejný rohlík, protože naše tělo by cítilo potřebu dělat si zásoby dobudoucna.

1) Špatně: Více jídla horší kvality za menší cenu. Když už jsem to zaplatil/la, tak to dojím do posledního sousta, přece to tady nenechám.

Dobře: Kvalita je lepší než kvantita. Kupte si radši kvalitní suroviny a uvařte si menší porci. V restauraci nemusíte jídlo dojíst, pokud je porce příliš veliká. Nevýhodou pro dámy je také, že dostávají stejnou porci jako muži. Vždyť přece v průměru vážíme méně, jak bychom mohli sníst stejně jako oni?

2) Špatně: nevhodná skladba jídelníčku, příliš mnoho tučného jídla, málo vlákniny, vynechání příloh, časté pojídání sladkých i slaných dobrot, jako jsou brambůrky, slané oříšky atd. Asi největším hříchem pak jsou sladké nápoje, faast foody, bílé pečivo a různé koláče či zákusky. V neposlední řadě sem patří časté návštěvy našich ledniček. Typické je u některých také jezení většího množství různých potravinových doplňků.

Dobře: alespoň tři jídla denně by měly obsahovat tzv. trojpoměr – 25-30% tuků, 50-55% sacharidů a 10-20% bílkovin. Svačinky tento poměr dodržet nemusí. Přidání většího množství zeleniny, která je zdrojem vlákniny. Daleko výhodnější je pak pro nás získat vše potřebné z běžné potravy, něž denní pojídání různých pilulek a šumivých nápojů. I ty největší hříchy si mohu dovolit, ale rozhodně ne příliš často.

TIP: vyzkoušejte Obethin, přípravek na hubnutí

3) Špatně: Téměř žádný pohyb. Někteří lidé sice na pohled mohou vypadat bez nadváhy, ale ve skutečnosti jsou to „hubení obézní“. To jsou ti, kteří mají velice málo svalové hmoty, ale zato větší podíl tukové složky organismu. I když na to nevypadají, zdravotní rizika jsou u nich stejná jako u obézních.

Dobře: Zařazení pravidelného pohybu, a to vytrvalostního (aerobního) pro redukci tuků, popř. zvýšení kondice a posilování pro zpevnění svalové tkáně. Vždyť svaly jsou to, co zpracovává energii získanou spalováním tuků. Nelze se tedy omezit jen na jeden druh pohybu. Cvičení je také nutné zařadit v případě, kdy již máme snížený bazální metabolismus, a chceme jej opatrně navýšit.

4) Špatně: Příjem potravy nepravidelný, jednou až dvakrát denně větší množství jídla. Zásadní chyba – nesnídáme!

Dobře: Pravidelně se najíme i 5 krát denně, radši sníme menší množství. Nezapomeneme na snídani! Víte, že 2/3 denního příjmu bychom měli sníst v první polovině dne?

5) Špatně: držení různých diet, hladovění nebo přejídání, nejezení příloh – to jsou většinou záležitosti, které spíše svědčí o nadměrném stresu a psychických problémech a ve výsledku mají na naše tělo spíše vliv negativní.

Dobře: vyvážená výživa, pravidelný přísun potravy a dostatek aktivní relaxace v podobě sportu a pohybu.

Nebudu se tady rozepisovat o podrobných číslech a počtech kalorií, mám za to, že spousta lidí ani takové rozbory nepotřebuje. Pokud však přece jen ano, doporučuji navštívit výživového poradce.

Categories: Hubnutí

One comment

Jak je to se správnou stravou a dietami?

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *