Čočka patří mezi luštěniny s nejvyšším obsahem bílkoviny – kolem 25%. Čočka pochází z Asie. Hojně se používá v indické a arabské kuchyni. Konzumují se semena, která se objevují v lusku. Ke klíčení je vhodná především červená čočka neloupaná nebo hnědá neloupaná čočka.

Postup klíčení:

Čocku propláchneme v sítku pod studenou vodou. Poté necháme namáčet asi 8 hodin. K namáčení bude stačit obyčejná sklenice, do které nasypeme propláchnutou čočku a zalijeme studenou vodou. Po namáčení propláchneme a rozprostřeme na klíčící misku nebo do upravené PET láhve.

Chuť klíčků:

Klíčky jsou lehce křupavé, nasládlé. Hodí se do salátů a do polévek.

Obsah živin, vitamínů a minerálů ve 100g:

  • Kalorie 106
  • Vitamíny A, C
  • Vápník, železo, potassium
  • Obsah bílkovin: 9g
  • Obsah sacharidů: 22g
  • Obsah tuků: 1g
Categories: Bylinky

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *