Čočka patří mezi luštěniny s nejvyšším obsahem bílkoviny – kolem 25%. Čočka pochází z Asie. Hojně se používá v indické a arabské kuchyni. Konzumují se semena, která se objevují v lusku. Ke klíčení je vhodná především červená čočka neloupaná nebo hnědá neloupaná čočka.
Postup klíčení:
Čocku propláchneme v sítku pod studenou vodou. Poté necháme namáčet asi 8 hodin. K namáčení bude stačit obyčejná sklenice, do které nasypeme propláchnutou čočku a zalijeme studenou vodou. Po namáčení propláchneme a rozprostřeme na klíčící misku nebo do upravené PET láhve.
Chuť klíčků:
Klíčky jsou lehce křupavé, nasládlé. Hodí se do salátů a do polévek.
Obsah živin, vitamínů a minerálů ve 100g:
- Kalorie 106
- Vitamíny A, C
- Vápník, železo, potassium
- Obsah bílkovin: 9g
- Obsah sacharidů: 22g
- Obsah tuků: 1g