Lichořeřišnice a její léčivé účinky. Lichořeřišnice má svůj původní domov v Jižní a Střední Americe, kde dorůstá až do délky pěti metrů. Květiny zbarvené od žluté po oranžově červenou se objevují na dlouhých stopkách od června do října. Lichořeřišnice nesnáší mráz, vyžaduje teplé a slunné místo, proto je v našich podmínkách jednoletá. Je však ohromně přizpůsobivá, můžete si ji pěstovat i v květináči. Lichořeřišnice je jedna z nejoblíbenějších květin mnoha zahrádkářů, pro svou nenáročnost a krásu. Málokdo ví, že nám tato bylina nahradí mnoho léků.

Lichořeřišnice léčivé účinky

  • Lichořeřišnice léčivé účinky – širokospektrální antibiotické účinky
  • antitusika a vykašlávání
  • antiseptikum při onemocnění močové a pohlavní soustavy
  • žlučové kameny
  • antiscorbutic, vyvolává pocení
  • normalizace metabolických procesů
  • velmi účinná proti salmonelóze nebo streptokokům
  • prevence
  • doléčení zánětů s hrozbou recidivy
  • vypadávání vlasů
  • tvorba lupů
  • poraněná pokožka

Léčivé účinky lichořeřišnice jsou ohromné, přestože má silný účinek, je ohleduplná k tělu. Neničí přirozenou mikroflóru zažívacího traktu a jiných sliznic, tak jako chemické antibiotika.

Tinktura z lichořeřišnice

1 polévkovou lžíci nasekaných květů s listy zalijeme 150 ml vodky a necháme na tmavém místě po dobu 14 dnů. Pravidelně třeseme. Infuze je doporučena užívat třikrát denně – 2 kapky.

Indikace pro použití tinktury:

  • bronchitida
  • chřipka
  • nachlazení
  • zánětlivá onemocnění močové a pohlavní soustavy

Ředěná vodou může být použita při léčbě aftů a krčních onemocnění.

TIP: na záněty mochového měchýře je osvědčený Urosal Lady

Použití lichořeřišnice v kuchyni

Lichořeřišnice je velice pikantní a chutná jako řeřicha či ředkvička. Rozhodně ji doporučujeme pro zpestření jídelníčku. Konzumovat lze každou část rostlinky. Listy se hodí do salátů, polévek, či pomazánek. Květy můžeme ozdobit jednohubky, nebo je konzumovat samy jako pamlsek. Nezralé semena a malé puky se dají nakládat do octového nálevu jako kapary.

Categories: Bylinky

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *