Jaké tuky použít, když…, doplňte sami. Použití tuků v kuchyní je velice široké. Kvalitní rostlinné tuky pozitivně ovlivňují naše zdraví, protože snižují hladinu cholesterolu. Důležitý je nejen výběr kvalitních tuků, ale také tuků vhodných k jednotlivým způsobům použití.

Použití tuků v kuchyni – studená úprava

Ke studené přípravě, např. do salátů, se nejvíce hodí oleje lisované za studena (oleje nejvyšší kvality, které si zachovávají všechny cenné látky). Ne nadarmo se ve středomoří, kde jsou saláty základem kuchyně, používá výhradně olivový olej.

Další pokrmy studené kuchyně lze připravit za použití margarínů (roztíratelných rostlinných tuků), u nichž jsou k dispozici i nízkotučné varianty, vhodné i pro redukční diety. Nízkotučné rostlinné tuky však nejsou vhodné pro teplou kuchyni, protože ta jejich kvalitu znehodnocuje.

Použití tuků v kuchyni – teplá úprava

Na vaření, dušení, pečení apod. bychom měli použít tuk určený pro tento typ úpravy potravin – rostlinný olej či rostlinný tuk, obsahující vyšší procento tuku. Na smažení a fritování je pak vhodné používat pro tyto technologie speciálně vyráběné tuky.

Mazání na pečivo a chléb, příprava pomazánek rostlinné tuky s obsahem tuku 25 – 80 %; např. Flora, Flora Light, Flora pro.activ, Flora s Vlákninou, Perla s vitaminy, Perla Tip, Perla Máslová, Rama Máslová, Rama Linie, Rama Classic, Rama s Mořskou solí, Rama s Olivovým olejem, Rama Idea!, Bertolli
Příprava salátů a majonéz rostlinné oleje (např. olivový, řepkový)
Maštění hotových pokrmů rostlinné oleje (např. olivový, řepkový), rostlinné tuky s obsahem tuku 25 – 80 %; např. Flora, Flora Light, Flora pro.activ, Flora s Vlákninou, Perla s vitaminy, Perla Tip, Perla Máslová, Rama Máslová, Rama Linie, Rama Classic, Rama s Mořskou solí, Rama s Olivovým olejem, Rama Idea!, Bertolli
Příprava krémů a náplní rostlinné tuky s obsahem tuku minimálně 40 %; např. Flora, Flora Light, Flora pro.activ, Flora s Vlákninou, Rama Máslová, Rama Linie, Rama Classic, Rama s Mořskou solí, Rama s Olivovým olejem, Hera, Perla s vitaminy, Perla Máslová, Bertolli
Krátkodobé tepelné úpravy pokrmů, zejména krátkodobé smažení rostlinné oleje a rostlinné tuky s obsahem tuku 70 %
a více; např. Flora, Rama Máslová, Rama Classic, Rama Culinesse, Hera
Dušení, pečení masa rostlinné oleje a rostlinné tuky s obsahem tuku 70 %
a více; např. Flora, Rama Classic, Rama Máslová, Rama Culinesse, Hera
Smažení, dlouhodobé fritování rostlinné oleje a pokrmové tuky vhodné na fritování
Pečení moučníků a cukroví rostlinné tuky na pečení (Hera), popř. rostlinné tuky s obsahem tuku 70 % a více; např. Flora, Rama Máslová, Rama Classic
Polevy 100 % rostlinné tuky, rostlinné tuky s obsahem tuku 70 % a více; např. Flora, Hera, Rama Máslová, Rama Classic

Nezapomínejte na pestrou vyváženou stravu a zdravý životní styl.

Categories: Zajímavosti

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *