Proč potřebujeme tuky? Tuky jsou jednou ze základních živin (spolu s bílkovinami a sacharidy) a jsou pro náš organizmus nezbytně důležité. Jsou stavební složkou důležitých hormonů, pomáhají udržovat tělesnou teplotu a chrání orgány před mechanickým poškozením.

Tuky jsou také důležité pro využití vitaminů rozpustných v tucích (A, D, E, K). Pokud jíme ty správné tuky, tedy rostlinné tuky (margaríny) s vysokým obsahem vícenenasycených mastných kyselin, chrání náš srdečně cévní systém a snižují hladinu cholesterolu. Nejen pro ženy je důležitý vliv tuků na jejich vzhled. Bez tuku by byla naše pleť suchá a šupinkovitá, naše nehty by se třepily a byly by bez lesku.

Tuky by měly tvořit 30 – 35%

Tuky potřebujeme, v naší stravě by tuky měly tvořit 30 – 35 % z celkové denní přijaté energie. Pouze 1/3 by měla být hrazena tuky živočišnými, a to jak v podobě zjevné (máslo, sádlo, škvarky, slanina, lůj), tak v podobě skryté (uzeniny, tučné maso, tučné mléčné výrobky, sušenky, dorty).

Toto množství však často přečerpáme nevědomky, protože jej konzumujeme právě ve skryté formě. V těchto tucích převažují tzv. nasycené mastné kyseliny, které podporují zvyšování cholesterolu a také samy cholesterol obsahují. Zbývající 2/3 by měly tvořit kvalitní rostlinné tuky (rostlinné tuky a oleje). V těch naopak převažují tzv. nenasycené mastné kyseliny, které nejen že cholesterol neobsahují, lae dokonce podporují jeho snižování. Rostlinné tuky cholesterol neobsahují. Do skupiny příznivých nenasycených kyselin patří také vícenenasycené mastné kyseliny, mezi které zahrnujeme tzv. omega 3 a omega 6 kyseliny.

Už tedy víte, proč potřebujeme tuky, tak nezapomínejte na pestrou vyváženou stravu a zdravý životní styl.

Categories: Zajímavosti

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *